Verduurzamingsproject Grote Oogst

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Brabant-Zeeland krijgt 255.000 euro subsidie van de provincie Brabant als strategisch partner in lokale verduurzamingsprocessen op 4 bedrijventerreinen in de provincie, onderdeel van project Grote Oogst.

In dit project werkt Noord-Brabant samen met haar partners op een integrale en gebiedsgerichte manier aan de verduurzaming van 13 bedrijven(terreinen). Op die manier werkt zij aan een toekomstbestendige economie, het behalen van de klimaatdoelstellingen en het invullen van de opgaven uit de Brabantse Omgevingsvisie.

Collectieve oplossingen

Het gaat hier om Haven- en Industrieterrein Moerdijk en de bedrijventerreinen Vosdonk in Etten-Leur, De Dubbelen/Amert in Veghel (Meierijstad) en De Hurk in Eindhoven. Deze 4 bedrijventerreinen zijn samen met 9 anderen bedrijventerreinen onderdeel van het project Grote Oogst. Met behulp van deze subsidie organiseert VNO-NCW Brabant-Zeeland samenwerking tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en overheden om collectieve oplossingen te realiseren op het gebied van energie, circulaire economie, klimaatadaptatie en stikstof. De inzet is om zo snel mogelijk aan concrete oplossingen te werken.

Gedeputeerde Ronnes van Ruimte en Wonen: “Als provincie stimuleren we, geven we richting en maken we mogelijk. Maar complexe zaken als slimme verduurzaming van bedrijventerreinen doen en kunnen we niet alleen. Voor het succes van Grote Oogst is het van groot belang dat vele betrokken partners van de bedrijventerreinen samenwerken zoals lokale overheden en parkmanagement maar ook waterschappen en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij BOM. In zo’n proces heb je kartrekkers nodig en met een organisatie als VNO-NCW krijg je bovendien een goede balans in de aanpak.”

Eric van Schagen, voorzitter van VNO-NCW Brabant Zeeland: “Als bedrijfsleven erkennen we dat ondernemen alleen nog op een duurzame manier kan. Ondernemers nemen daarvoor hun verantwoordelijkheid. We zien grote winst in collectieve oplossingen op het niveau van bedrijventerreinen. Dat vraagt om samenwerking tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en overheden. Juist daarom hebben we VNO-NCW Co-creatie opgericht om dit mogelijk te maken. Inmiddels zijn we op zo’n tien bedrijventerreinen aan de slag, waaronder de Grote Oogst terreinen. Het is mooi om te zien dat dit al tot concrete resultaten leidt!”

Volledig op groene energie produceren

Robert-Jan ter Morsche, Regulatory Affairs Director Europe bij Ardagh Group: “Bij Ardagh Group is het doel om volledig op groene energie te produceren. Dat betekent een elektrificatie strategy met groene elektriciteit en inzetten op groene alternatieven voor aardgas. We kopen daarvoor al deels groene elektriciteit in, maar moeten ook andere duurzame bronnen aanboren. We mogen door netcongestie niet verwachten dat het elektriciteitsnet voldoende aanbod gaat bieden. Een oplossing is om op bedrijventerreinen veel meer duurzame energie op te wekken en deze energie te bundelen en delen. Daar liggen allerlei uitdagingen. Technische uitdagingen zoals het opwekken van voldoende krachtstroom voor onze processen en de samenwerking tussen bedrijven om gezamenlijke energienetwerken te realiseren. Het is belangrijk dat bedrijven daarbij begeleid en ontzorgd worden.”

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings van Energie, Circulaire Economie en Milieu licht toe dat op bedrijventerreinen veel bereikt kan worden als het gaat om duurzaamheid: “Op groene daken kan water opgevangen en zonne-energie opgewekt worden. Bedrijven kunnen de duurzame energie inzetten voor hun processen en helpen bij tijdelijke opslag van pieken zonne-energie. Wat afval is voor de een, kan een grondstof zijn voor de buurman. En bedrijven kunnen restwarmte leveren aan een woonwijk of de glastuinbouw. Door slim lokaal te combineren is minder transport nodig. Met dit alles gaat de uitstoot van stikstof omlaag en verbetert de luchtkwaliteit.”

Duurzame bedrijventerreinen zijn een belangrijke voorwaarde voor een toekomstbestendige economie en een goed woon- en vestigingsklimaat. Daarnaast kan de verduurzaming van bedrijventerreinen een substantiële bijdrage leveren aan onder andere de energietransitie, circulariteit, klimaatadaptatie en stikstofreductie, een speerpunt uit de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof. Daarom wordt er door veel verschillende partijen hard gewerkt aan de verduurzaming van bedrijventerreinen.

In totaal gaat het bij het project Grote Oogst naast de 4 eerder genoemde terreinen om Moleneind in Oss en De Rietvelden in ’s Hertogenbosch (Noordoost-Brabant). Daarnaast Hoogeind / BZOB in Helmond en Ekkersrijt in Son en Breugel (Zuidoost-Brabant). Verder Kraaiven / Vossenberg in Tilburg, Haven in Waalwijk en Loven in Tilburg (Midden-Brabant). En ten slotte Vijf Eiken in Oosterhout en Theodorushaven in Bergen op Zoom (West-Brabant). Deze terreinen kennen een grote gecombineerde opgave én de kansen om impact te realiseren. Zo zijn de geselecteerde terreinen samen goed voor 65% van het energieverbruik op Brabantse bedrijventerreinen.

Blijf op de hoogte