Veiligheidsfolie: stevige bescherming tegen glasbreuk 

Overal waar mensen in een gebouw komen, is glas om hen heen. Dat glas zou kunnen breken, met het risico op persoonlijk letsel. Veiligheidsfolies zorgen ervoor dat ruiten bij glasbreuk niet versplinteren, want de glasscherven blijven aan de folies kleven.

Kantoren, winkels, ziekenhuizen, scholen, gymzalen, kinderopvang, sporthallen en andere openbare ruimtes. Overal waar mensen of producten worden omgeven door glas, is veiligheid van groot belang. Veiligheidsfolie voorkomt persoonlijk letsel als er een ruit breekt. Doorvalveilige folie houdt de scherven dan bij elkaar, waarbij eventuele splinters achter de folie blijven plakken. Er bestaan zelfs folies die zo sterk zijn, dat het glas bij een bomexplosie bij elkaar wordt gehouden.

Veiligheid bieden

“Veiligheidsfolie is een transparante folie die in verschillende diktes verkrijgbaar is, waardoor deze toepasbaar is voor diverse doeleinden op glas. Deze folie is geschikt voor kinderdagverblijven, scholen en voedselproducenten”, vertelt Cisca Oudejans, commercieel medewerker bij Man Protection in De Rijp. Deze groothandel is in Nederland de officiële distribiteur van LLumar veiligheidsfolie, dat geproduceerd wordt door het Amerikaanse bedrijf Eastman. In de sectoren die zij noemt, gelden veiligheidsvoorschriften om bij glasbreuk veiligheid te bieden.  

Kinderdagverblijven, scholen en BSO

Voor kinderdagverblijven is (onder andere door Keurmerk Accommodaties Kinderdagverblijven) voorgeschreven dat ramen in leefruimten binnen een hoogte van 120 cm vanaf de vloer beveiligd moeten zijn. Dit kan met doorvalveilige folie die Man Protection levert. “Deze folie is geheel transparant en kan over het bestaande, aanwezige glas aangebracht worden, zonder enig hak- en breekwerk”, legt Oudejans uit. Het is bovendien mogelijk deze folie te combineren met zonwerende eigenschappen zodat bijvoorbeeld een school of klaslokaal lekker koel blijft.”

Extra beveiliging voor de voedingssector

Veiligheidsfolie, oftewel doorvalveilige folie wordt ook veelvuldig toegepast in de voedingsindustrie. Om de voedingsveiligheid te waarborgen, schrijft de Europese Unie een aantal regels voor. Zo gelden de volgende kwaliteitseisen voor de voedselverwerkende industrie:

  • BRC (British Retail Consortium);
  • HACCP (Hazardous Analyses Critical Control Points);
  • IFS (International Food Standard).

Bedrijven die levensmiddelen produceren, verwerken en verpakken dienen zich aan steeds strengere normen te houden. Oudejans: “Zo zijn ze verplicht productie en goederen te beschermen tegen glasbreuk of glassplinters. Daarom wordt het type veiligheidsfolie SCL SR PS 4 (4 Mille) in deze industrietak veelvuldig toegepast. Een groot voordeel van deze folie is dat deze gemakkelijk toegepast kan worden op reeds bestaande beglazing en dat er geen bouwkundige aanpassingen nodig zijn.”

Inbraakwerende folie

De dikkere soorten veiligheidsfolie die Man Protection levert, worden gebruikt als inbraakwerende folie. Oudejans: “Deze folie maakt het glas vele malen sterker en taaier, waardoor een poging tot inbraak wordt bemoeilijkt.” Deze folie is zowel in binnen- als buitenkwaliteit verkrijgbaar. Afhankelijk van de situatie kan de doorvalveilige folie aan één of aan twee kanten van het glas aangebracht worden. De folie is voorzien van een hardcoat beschermlaag. De buitenkwaliteit folie is daarnaast voorzien van een water- en vuilafstotende laag.

Arbowetgeving en eisen verzekeraars

Omdat het gebruik van gewoon glas in gebouwen een groot risico op verwondingen met zich meebrengt, dient glas volgens verzekeringsmaatschappijen en de Arbowetgeving te voldoen aan een NEN-norm; een classificering die aangeeft of het glas voldoet aan de gewenste sterkte bij glasbreuk. De folies van LLumar zijn getest volgens de norm NEN-EN 12600 (Glass impact test method) en voldoen aan de eisen van NEN 3569.

KLIK HIER VOOR DE WEBSITE

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven