Gerelateerd nieuws

Rotterdam wil voor 2030 meer dan 1,8 miljoen pv-panelen leggen

De gemeente Rotterdam wil tempo maken met de verduurzaming van de stad. Hiervoor is onlangs het Klimaat Actieplan Rotterdam opgesteld. Met het Klimaat Actieplan heeft het gemeentebestuur van Rotterdam in kaart gebracht wat nodig is om de stad te beschermen tegen klimaatverandering. Samenwerking tussen bewoners, woningcorporaties en organisaties is hierbij heel belangrijk, stelt klimaatwethouder Chantal Zeegers.

De eerste versie van het Klimaat Actieplan Rotterdam heeft de ambities van het college van B&W voor deze collegeperiode in kaart gebracht. Zo moet de stad koploper worden in zonne-energie. In het actieplan is het doel gesteld om voor 2026 bijna 1,8 miljoen nieuwe pv-panelen te leggen. Ook moet in die periode 300 megawatt windenergie worden opgewekt en moeten 10.000 (huur)woningen gasloos worden.

1.889.000 panelen

In het actieplan schrijft het collegebestuur dat het in de stad en de haven in maart 2022 zonne-energie opwekte met 389.000 zonnepanelen. Die 0,7 vierkante kilometer zonnepanelen moeten uiteindelijk in 2030 zijn uitgebreid naar 3,4 vierkante kilometer, oftewel 1.889.000 zonnepanelen. Volgens het college is het verstandig om op gebied van pv-panelen een voorsprong te hebben aangezien de landelijke doelen voor zonne-energie na 2030 zeer waarschijnlijk worden verhoogd.

Rotterdam denkt de zonnepanelenambitie waar te kunnen maken door veel nieuwe locaties voor panelen toe te voegen. Hierbij valt te denken aan bedrijfsdaken, parkeerterreinen, langs snelwegen en langs gemeentelijke infrastructuur. Ook wil de gemeente initiatieven van bewoners in coöperaties en kleinschalige projecten ondersteunen. Een mooi voorbeeld hiervan is het Servicepunt Zon voor Bedrijven die de aanleg van 50.000 zonnepanelen heeft mogelijk gemaakt.

Woningisolatie

In het actieplan is ook ruime aandacht voor de isolatie van woningen en toekomstbestendige VvE’s. Daarbij worden woningeigenaren en verhuurders gestimuleerd en geholpen bij de isolatie van woningen. Volgens het college gaat het om zeer ambitieus beleid. Zeegers: ‘Voor het halen van onze doelen in 2030 en 2050 moeten we met z’n allen onze mouwen nóg meer opstropen. Daarom moeten er meer goede plannen worden gemaakt én worden uitgevoerd.’

De gemeente wil de komende maanden in gesprek met bewoners, ondernemers en andere partners over de plannen. Hieruit moeten concrete afspraken volgen. Eén van de participatievormen hiervoor is het Burgerberaad Klimaat. Daarbij kan een groep ingelote burgers praten en nadenken over hoe de klimaatdoelen van 2030 gehaald worden. Met een gewogen loting moeten de deelnemers representatief zijn voor de stad. Dit beraad moet in 2024 van start gaan.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven