Provincie helpt 28 Noord-Hollandse ondernemers groeien

Van een radiator waar een elektrische booster in zit, tot een duurzame bouwmaterialenhandel en een 17e eeuws fluitschip volledig gebouwd van afvalplastic. De provincie Noord-Holland heeft 28 ondernemers geselecteerd die in het ondernemersprogramma GO!-NH gaan werken aan het versneld op de markt brengen of verder laten groeien van hun duurzame innovatie of onderneming. De 28 initiatieven zijn gekozen als meest kansrijke initiatieven uit 50 aanmeldingen.

Met het GO!-NH programma helpt de Provincie Noord-Holland startups en mkb-ers die met hun innovatie, product of dienst bijdragen aan een schone, duurzame en gezonde wereld én serieus willen groeien. De geselecteerde ondernemers gaan de komende drie maanden onder begeleiding van verschillende coaches aan de slag om hun bedrijf naar een volgende fase te brengen. De startende ondernemers doen mee aan het traject GO!-NH Accelerator en de meer gevestigde ondernemers aan het traject GO!-NH Growth. Het is de grootste groep deelnemers aan het programma sinds de start van GO!-NH in 2018.

Professionele hulp voor duurzame initiatieven

Marije Remigius van CircuLeren is één van de 28 geselecteerden: “Ik ben een maker en denk te doen wat goed is vanuit mijn boerenverstand, maar juist die professionals erbij met nieuwe inzichten of voorbeelden van andere businessmodellen kunnen ons heel erg helpen.”

Ook Menno Leeflang is nu al ruim een jaar bezig met het bedrijf Leeflang Virtual Sports en ziet de selectie als een stap vooruit. “Dit is een hele mooie kans om die groei door te zetten. Vooral voor de schaalbaarheid van onze dienst. We zijn al een jaar bezig, hebben klanten en een dienst die we aanbieden, maar nu kunnen we nationaal opschalen.”

Speciale partnerprogramma’s

Provincie Noord-Holland stelt twintig gratis plekken voor GO!-NH beschikbaar. Regionale samenwerkingspartners Gemeente Alkmaar, H20 Esports Campus, Investa Expertise Centrum en Amsterdam Donut Coalitie stellen de overige acht plekken beschikbaar voor ondernemers binnen een specifiek thema of in een specifieke regio.

11 deelnemers uit Noord-Holland Noord

CortEnergy – Koedijk
CortEnergy heeft een nieuw type windturbine ontwikkeld mét het voordeel dat hij ongeveer de helft minder hinder voor de omgeving oplevert dan conventionele windturbines. De nieuwe windturbines zijn plaatsbaar op locaties waar normale turbines niet kunnen staan wegens de veroorzaakte hinder.
De nieuwe windturbine is bovendien ongeveer 4-10% energie-efficiënter.

EnergyKoNneX – Heiloo
EnergyKoNneX is een bedrijf dat zich richt op slimme energieoplossingen. Voor het particuliere middensegment van automobilisten hebben zij een prototype ontwikkeld van een doe-het-zelf budget balanceerkabel. De kabel heeft een balancerende functionaliteit over het stroomnet en kan sneller laden dan een normale laadkabel. Deze laadkabel garandeert dat de stoppen er niet
uitvliegen en maakt de aanschaf van een laadpaal overbodig.

Stichting Clean2Anywhere – Hoorn
Stichting Clean 2 Anywhere doet een knotsgek experiment. Ze bouwen een 17e eeuws fluitschip op historische wijze, maar dan volledig uit afvalplastic. Een schip om de wereldzeeën te bevaren voor eerlijke handel. Een ongemakkelijk avontuur waarmee ze overtuigingen en gewoontegedrag omkeren om de vooruitgang naar een duurzame en inclusieve wereld te versnellen.

Deelnemers Gemeente Alkmaar partnerprogramma:

Dutch Carbon Consultants – Alkmaar
Voor ondernemers is het van belang om CO2 te verminderen. Dit kan bereikt worden wanneer de uitstoot op bedrijfsniveau volledig geautomatiseerd kan worden. Dutch Carbon Consultants hebben een tool ontwikkeld voor het automatiseren door middel van het scannen van facturen met Artificial Intelligence en deze te koppelen aan de relevante emissiefactoren. Hiermee wordt het opmaken van een volledige CO2-voetafdruk geheel geauomatiseerd.

Korenmolen ’t Roode Hert – Alkmaar 
Het beter positioneren van de 250 jaar oude molen als werkend monument en herkenbaar ijkpunt in de samenleving. Dit door het ambachtelijk produceren van biologische en lokaal geteelde granen.
Voor het grootste deel zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hier actief.

De Wereldkas & De Nieuwe Energie – Alkmaar 
De Wereldkas en de Nieuwe Energie werken samen aan stadsontwikkeling in Alkmaar met deze plek in de Accelerator. De Wereldkas ontwikkelt zich tot circulaire, groene hotspot van Alkmaar. De Nieuwe Energie is een tijdelijk laboratorium voor duurzame stadsontwikkeling. In het lab faciliteren
ze verbinding van mensen en ideeën, experimenteren ze met nieuwe duurzame oplossingen en exposeren innovatiekracht van de stad. 

Deelnemers GO!-NH Growth 2023

Cirqlar B.V. – Andijk
Cirqlar produceert een biocomposiet gemaakt van 40% kunststof en 60% rijstvlies. Dit product is circulair toe te passen na terugname van het product. Cirqlar maakt hier gevelbekleding en vlonders van.

Total HVAC Protection – Den Burg
Het verduurzamen van utiliteitsgebouwen gaat te langzaam. Per 01-10-2022 heeft 50% Kantoren energielabel D, slechter of zonder energielabel. Door middel van het plaatsen en aansluiten van zonnepanelen op en aan luchtbehandelingskasten vermindert de fossiele kilowattuur per m2 per jaar en draagt de innovatie bij aan een beter energielabel.

Partnerprogramma’s InVesta en gemeente Alkmaar voor Growth deelnemers

Composite Cover Manufacturing (CCM) – Medemblik (deelnemer Investa Partnerprogramma)
CCM heeft voor de offshore windindustrie een innovatieve, kostenbesparende en volledig circulaire composiet monopile hardcover ontworpen. De cover zorgt voor goede bescherming van de monopile en biedt een veilige en gezonde werkomgeving voor offshore werknemers. Door het slimme ontwerp kan de cover worden aangepast naar de wensen van iedere klant.

Kesselaar – Alkmaar (deelnemer Gemeente Alkmaar Partnerprogramma)
Kesselaar & Zn zet zich in voor het verduurzamen van de de bouw. Zij werken met circulaire bouwmaterialen en verminderen daardoor de uitstoot van CO2 in onderhoudsprocessen.

Fundamental Systems – Alkmaar (deelnemer Gemeente Alkmaar Partnerprogramma)
Schoon, natuurlijk en volledig organisch in alle opzichten, moleculaire waterstof- en
zuurstofsupplementen zorgen ervoor dat gewassen kunnen groeien in anders onproductieve grond/substraat – waardoor miljoenen hectaren landbouwgrond opnieuw op de markt kunnen komen en kunnen bijdragen aan het aanpakken van de opkomende wereldwijde problemen rond voedselzekerheid.

Blijf op de hoogte