Nieuwe wetgeving voor brandveiligheid parkeergarages

Grotere parkeergarages waar woningen op staan, moeten volgens de wet voortaan worden voorzien van een automatische blusinstallatie. Gebouweigenaren kunnen kiezen voor een sprinklerinstallatie of een watermistinstallatie. Beide systemen controleren een beginnende brand, wat is de beste oplossing? 

Er breekt regelmatig brand uit in parkeergarages waar woningen op staan. Daarbij vallen slachtoffers, soms zelfs met dodelijk gevolg. De materiële schade blijkt in veel gevallen groot: het gaat dan bijvoorbeeld om schade aan de draagconstructie of de vloer boven de parkeergarage. Woningen boven de parkeergarage worden hierdoor soms maandenlang onbewoonbaar.  Ook de installaties van de parkeergarage zelf gaan vaak kapot. 

Wetgeving aangescherpt

Het is daarom belangrijk om de brandveiligheid in parkeergarages te verhogen, zegt Jelle Grosman, accountmanager bij Unica Fire Safety. Zeker ook omdat het zogenoemde brandvermogen bij autobranden de afgelopen jaren is toegenomen. “Auto’s hebben in vergelijking met twintig jaar geleden veel meer kunststoffen en isolatiematerialen. Ook zijn ze groter geworden. Daar komt bij dat elektrische auto’s dagenlang in brand kunnen staan, wat om andere maatregelen vraagt.” 

Grosman noemt het dan ook een ‘belangrijke ontwikkeling’ dat de wetgeving op dit gebied onlangs is aangescherpt. Sinds 1 januari is het Bouwbesluit 2012 vervangen voor het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Grosman: “Het Bbl stelt bij nieuwbouw een automatische blusinstallatie in een parkeergarage verplicht als de parkeergarage groter is dan 1000 vierkante meter en er boven de parkeergarage geslapen wordt. Meestal zijn dat woningen, maar het kan ook om een kinderdagverblijf of zorginstelling gaan.”    

Naast het Bbl is er in 2023 ook de NEN 6067 gepubliceerd. Grosman: “Deze norm omschrijft een aantal risico’s en een aantal doelstellingen. Afhankelijk van de doelstelling en de aanwezige risico’s worden er beheersmaatregelen voorgesteld. De meeste beheersmaatregelen verlengen de vluchttijd of de inzetbaarheid van de brandweer. Er is echter maar één beheersmaatregel die voorkomt dat het gebouw afbrandt en verloren gaat. Dat is een automatische blusinstallatie.” 

Beginnende brand controleren

Gebouweigenaren kunnen kiezen uit een sprinklerinstallatie of een watermistinstallatie. Beide installaties hebben hetzelfde doel: het controleren en klein houden van een beginnende brand. “Het verschil tussen beide installaties zit hem in de druk en druppelgrootte”, legt Grosman uit. “Als je in een tuinslang knijpt, krijg je een nevel die vaak heel verkoelend is. Een watermistinstallatie werkt ook op een hogere druk en met een kleinere druppel.  Hij houdt niet alleen de omgeving nat, maar heeft ook nog een verkoelend effect wat eveneens de brand smoort.”

Kosten en baten

De installaties die Unica Fire Safety levert zijn getest en gecertificeerd om branden in parkeergarages te blussen. “De keuze voor watermist of sprinkler wordt dan ook niet gemaakt omdat de ene installatie beter is dan de andere.  De keuze hangt af van de mogelijkheden welke aanwezig zijn binnen een pand en de kosten.  Een sprinklerinstallatie vraagt wel om veel water en dus om een grote pomp en waterbak. Bij watermist zijn er minder bouwkundige maar meer installatietechnische kosten. Maar er is een kleinere waterbak nodig wat extra ruimte kan opleveren voor meer parkeergelegenheid. En dat levert weer geld op. Zo is er altijd een mix van kosten en baten. Want elk gebouw is anders en vraagt om maatwerkoplossingen.”

Slimme oplossingen hoeven echter niet altijd veel kosten met zich mee te brengen. “Wij bieden vaak aan om een extra leiding aan te leggen tussen het maaiveld waar de brandweerwagen staat en de sprinklerwaterbak. De brandweer kan die bak dan vullen als een elektrische auto in brand staat. De brandweer krijgt dan veel meer tijd om de brand te bestrijden. Een kwestie van een stukje loze leiding aanleggen, de kosten daarvan zijn marginaal.”

Klik hier voor website.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven