Masterclass: ‘Een tweede leven voor kerken’
Datum: | donderdag 28 september 2023 |
Tijd: | 13:30 tot 18:30 |
Locatie: | Broerenkerk, Zwolle |
Inschrijven: |
Kerken zijn gelegen op A-locaties, esthetisch bijzonder om te zien en bieden door het grote volume bouwkundig ook mogelijkheden. Kortom: kerken lenen zich perfect voor indrukwekkende herbestemming! Een kwart van de ruim 7.000 religieuze gebouwen in Nederland is inmiddels herbestemd. Door het dalend aantal kerkgangers blijven deze kansen groeien. Denk aan transformatie tot appartementen of kantoren tot hotels en restaurants. Daarom organiseert VGME een masterclass waar de rijke kansen van het tweede leven van kerken centraal staan. Topspecialisten nemen jullie mee in hun verhalen over de diversiteit van de mogelijkheden.
Het programma van de masterclass bestaat uit twee delen. In het eerste deel zullen vier specialisten aan het woord komen. Waaronder verschillende architecten die meerdere kerken succesvol hebben ontwikkeld. Daarnaast komen ook de bredere mogelijkheden, financiële en beleidsmatige aspecten aan het licht, zodat deelnemers een compleet beeld krijgen van het proces. Aansluitend vindt er een interactieve paneldiscussie plaats, waarbij de sprekers en deelnemers de gelegenheid krijgen om ideeën en inzichten uit te wisselen. De bijeenkomst wordt geleid door dagvoorzitter Ton Vervoort, Aanjager Herbestemmen Rijksmonumenten van de provincie Zuid-Holland.
JOS BURGER EN WOUTER KEIJZER
Architecten en eigenaars bij bkpunt architectuur
Precies 10 jaar geleden opende de getransformeerde Broerenkerk in Zwolle naar ontwerp van Jos Burger en Wouter Keijzer. De heren studeerden architectuur aan TU Delft. Tijdens hun gezamenlijke opleiding Bouwkunde in Delft leerden Jos en Wouter elkaar kennen. In 2008 richtten zij nog vanuit hun studentenkamer hun eigen bureau op: bkpunt architectuur. In de afgelopen 15 jaar hebben zij zich met hun bureau gespecialiseerd in het geven van ’toekomst voor panden en plekken met geschiedenis’.
DERK-JAN HUISMAN
Architect en eigenaar bij AGNOVA Architecten
Tijdens en na de studie architectuur in Delft werkte Derk Jan Huisman gedurende 5 jaren in Londen bij verschillende bekende architectenbureaus. Hij was daarna een decennium verbonden aan INBO en mede oprichter van INBO Amsterdam. In 2000 werd hij directeur bij AGNOVA Architecten. Een uniek herontwikkeld kerkgebouw huisvest het architecten atelier. Met ruim 30 collega’s ontwerpt en transformeert Derk Jan een breed scala complexe projecten, waaronder verschillende bijzondere kerkgebouwen.
JUDITH TOEBAST
Programmaleider Toekomst Religieus Erfgoed bij de RCE
Sinds 2007 is Toebast verbonden aan Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, dat onderdeel is van het Ministerie van OCW. Als programmaleider coördineert zij het samenwerkingsverband Toekomst religieus erfgoed, waarin overheden, gebedshuis-eigenaren en erfgoedorganisaties zich inzetten voor de toekomst van het religieus erfgoed. Toebast heeft verschillende (bestuurlijke) functies bij oa regionale erfgoedstichtingen. Toebast studeerde in 2003 als bouwkundig ingenieur af aan de TU Eindhoven met als specialisatie ‘herbestemming en renovatie’. Sindsdien houdt zij zich bezig met herbestemming van erfgoed.
WIM ANNEN
Vastgoedondernemer in kerkelijk vastgoed
De 75-jarige ondernemer heeft meerdere vastgoedbedrijven in bezit. Momenteel is hij bezig om zich toe te leggen op het waarborgen van kerkelijk vastgoed. Zijn overtuiging is dat kerkgebouwen ten dienste moeten blijven van de gemeenschappen. Hij renoveert de kerken om ze vervolgens breed beschikbaar te stellen. Annen heeft momenteel vier kerken in bezit. Naast zijn ondernemingen richtte Annen samen met zijn vrouw in 2013 de Stichting “De Regenboog Voor Gambia” op. Deze stichting zet zich in voor de lokale gemeenschap en heeft onder andere medische centra en scholen gebouwd.
TON VERVOORT
Aanjager Herbestemmen Rijksmonumenten bij Provincie Zuid-Holland
De afgelopen 35 jaar heeft Ton Vervoort gewerkt aan bijzondere publieke en commerciële vastgoedontwikkelingen. Hij volgde diverse universitaire studies zoals architectuur, volkshuisvesting, stedelijk management en vastgoed- en beleggingskunde. Ook doceerde hij aan verschillende hogescholen en universiteiten. Later specialiseerde Vervoort zich in het herontwikkelen van monumenten en sinds 2018 is hij Top Adviseur Herbestemmen Rijksmonumenten voor de provincie Zuid-Holland met als aandachtsgebied agrarisch, industrieel en religieus erfgoed.