Martin Hagen van V&M Regeltechniek: “Gebouwen kunnen we nu al slimmer gebruiken”

Veel aandacht voor slimme technologie in gebouwen is nu gericht op efficiënter energiegebruik. Niet verwonderlijk, gezien de hoge energieprijzen en de klimaatverandering. Maar er is nog veel meer efficiëntie uit een gebouw te halen met behulp van slimme technologie, weet Martin Hagen, directeur van V&M Regeltechniek. “In de komende tien jaar zullen we dankzij goede monitoring gebouwen veel slimmer gebruiken. Dat kan eigenlijk nu al, maar de benodigde sensoren en andere technologie zijn nog erg prijzig.”

Martin Hagen weet als directeur V&M Regeltechniek als geen ander hoe techniek voor oplossingen kan zorgen in gebouwen. Het bedrijf – onderdeel van de VDK Groep – heeft met circa 85 werknemers zijn handen momenteel vol met het verduurzamen van gebouwen, zowel bestaand als nieuw. “De energietransitie zorgt daar momenteel voor, maar eigenlijk zijn we al meer dan 20 jaar bezig met duurzame warmte en koude. De eerste warmte-/koude-opslag (wko)-systemen legden we toen al aan, maar nu is een wko in vrijwel ieder utiliteitsgebouw gemeengoed geworden. Duurzaamheid begint al bij het ontwerp van de installatie tot aan beheer en onderhoud, wat wij vrijwel altijd ook uitvoeren bij onze installaties.”

Voorspellen

De ontwikkeling staat echter niet stil. Zo verwacht Hagen in de komende tien jaar veel van het monitoren van gebouwen. “Dat kunnen we eigenlijk nu al heel goed doen met het toevoegen van sensoren en andere technologie aan gebouwen. Die kunnen via algoritmes voorspellen hoeveel energie het gebouw op een bepaalde dag of dagdeel nodig heeft. Want elke persoon die in een gebouw komt, geeft zijn warmte af aan het gebouw. In de zomer weet je dankzij goede monitoring dat als er veel mensen in het gebouw zijn, je moet koelen in de winter. En andersom in de winter. En wat doe je met de zon; hou je die buiten het gebouw of wil je die juist oogsten op plekken waar gebruikers er geen last van hebben. Het is immers gratis energie, en die kun je ook opslaan in bijvoorbeeld de wko.”

Geld toekrijgen voor energie

Die algoritmes creëren op dit moment nog een extra waarde, legt Hagen uit. “Doordat steeds meer mensen en gebouweigenaren op hun gebouwen zelf energie opwekken, zijn er momenten op sommige dagen dat je geld toe krijgt als je stroom verbruikt in plaats van dat je ervoor moet betalen. Dankzij deze algoritmes weten we wat de prijs van energie is, en een gebouw met slimme technologie springt daar op in door op dat moment– ook al is het bijvoorbeeld in het weekend – energie te gebruiken om het gebouw al te gaan koelen voor de werkweek. Zo krijgt de gebouweigenaar geld voor deze gebruikte energie, en is zijn gebouw maandagmorgen lekker koel. Onze technologie helpt hen daarbij.”

Sensoren

Hagen verwacht in de komende tien jaar dat gebouwen niet alleen op het gebied van energiegebruik volop worden gemonitord, maar ook qua bezetting en zelfs op het gebied van inventaris, allemaal dankzij slimme technologie. Hagen: “Denk in dat geval aan kantoren waar sensoren in iedere ruimte zijn geplaatst. Deze meten van allerlei zaken meten, zoals: luchtkwaliteit, geluid, aanwezigheid, beweging, temperatuur, vochtigheid, en nog veel meer. Met slimme software weet je dus hoeveel mensen waar in het gebouw zijn. En als een deel van het kantoor niet is gebruikt, hoeft het bijvoorbeeld ook niet te worden schoongemaakt. Dit kan nog verder worden doorgevoerd door gebruik te maken van bluetooth, die apparaten kan detecteren. Denk aan een videoscherm dat je wilt gebruiken voor een presentatie, maar niet op zijn plek is in de presentatieruimte. Of in een ziekenhuis: welke infuusapparaten zijn waar in gebruik?” 

Monitoring

Hagen beseft dat dit dicht tegen de grenzen van privacywetgeving aan hangt. “We zouden nu al kunnen detecteren waar welke persoon in een gebouw is, maar dat is best vergaand. Wat we zeker de komende jaren gaan zien, is dat we gebouwen veel beter gaan monitoren en de installaties in die gebouwen slimmer gaan aansturen. En niet te vergeten: de gebruikers van die installaties en gebouwen goed meegeven hoe ze deze zo efficiënt mogelijk kunnen gebruiken.”

WEBSITE

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven