Inventarisatie onder bedrijven duurzame energiesector over gestegen energiekosten

Ruim tachtig procent van de bedrijven in de duurzame energiesector heeft last van de hoge kosten veroorzaakt door de energiecrisis. Met name de kostenstijging bij de inkoop van materialen of producten speelt hen parten. Deze bedrijven werken aan de oplossing van de energiecrisis, door de afhankelijkheid van fossiele energie te verminderen. Ze worden daarin geremd door de hoge (energie)prijzen. Meer dan de helft geeft zelfs aan dat ze zich zorgen maken over het voortbestaan van het bedrijf of over de uitvoering van projecten in de komende drie jaar. Bijna de helft geeft aan dat projecten vertraging oplopen door de gestegen energieprijzen. Tien procent vreest dat het bedrijf dit niet vol zal houden.

Tegelijkertijd is de vraag naar producten voor de energietransitie zeer hoog. Met name zonnepanelen, warmtepompen en isolatiemaatregelen gaan als warme broodjes over de toonbank. Meer dan driekwart van de leveranciers/installateurs van deze technieken geven aan dat de vraag (fors) gestegen is.

Dit zijn de voornaamste conclusie van een inventarisatie, uitgevoerd door de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en de daarbij aangesloten branche-organisaties onder hun leden in december 2022.

ABN AMRO voegde een expert opinion toe aan deze inventarisatie. De ergste materiaaltekorten leken achter de rug in de tweede helft van 2022. De verwachting is daarom dat het tekort aan technisch geschoolde medewerkers in 2023 weer de belangrijkste belemmering vormt voor de energietransitie, schrijft Albert Jan Swart, Sectoreconoom Industrie, Transport & Logistiek bij ABN AMRO.

Hier vindt u de rapportage van deze inventarisatie van NVDE en aangesloten branches:

20230119-NVDE-ledeninventarisatie-gestegen-kosten-rapport

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven