Gerelateerd nieuws

Intensieve samenwerking Westheart Internationaal en Johnson Controls | Veiligheid, duurzaamheid en maatwerk op gebied van brandblusapparatuur

Westheart Internationaal heeft de groothandel in brandblusapparatuur Westheart in Klazienaveen voortgezet en het dealernetwerk overgenomen. Daardoor is niet alleen de levering van Neuruppin brandblusapparatuur van fabrikant Johnson Controls gewaarborgd, ook het onderhoud daarvan. Veiligheid, duurzaamheid en maatwerk staan centraal bij beide partijen.

Westheart had al heel lang een hechte relatie met voorgangers van Johnson Controls toen dat in 2017 de Duitse fabriek overnam waar de productie van brandblusapparatuur al ruim honderd jaar plaatsvindt. Westheart Internationaal zet de relatie nu voort. Eigenaar Ronald Bosters: “Wij zijn hoofdimporteur voor Nederland. Bij ons kun je blusapparatuur bestellen en laten onderhouden. Ons uitgebreide dealernetwerk omvat vele tientallen dealers, waaronder twintig preferente. Vanuit Klazienaveen worden hoofdzakelijk brandblussers en slanghaspels met aanverwante artikelen geleverd en klanten met specifieke vragen doorverwezen naar de dichtstbijzijnde dealer.”

Accountmanager Edwin Bies van Johnson Controls: “Wij zijn erg blij met de samenwerking met Westheart Internationaal. We kunnen nu onze producten over heel Nederland uitrollen. Landelijke dekking heeft als voordeel dat de eindgebruiker maar één aanspreekpunt heeft. Ook dealers profiteren van het grote netwerk, zoals het uitwisselen van kennis en ervaring, onderling en met de fabrikant.” Dealers worden uitgebreid ondersteund met onder andere dealerdagen. Van hen wordt verlangd dat ze een vakdiploma hebben en voldoen aan de eisen van certificatie volgens de Regeling Erkenning Onderhoud Blusmiddelen.

Alle Neuruppin producten voldoen aan de belangrijke Europese veiligheidseisen en aanvullende Nederlandse eisen. Bosters: “Elke sector heeft zijn eigen middelen nodig, het is altijd maatwerk. Onze dealers geven de eindgebruikers precies dat advies dat ze nodig hebben voor hun specifieke situatie.”

Alternatieven

Johnson Controls loopt vooruit op wettelijke veranderingen en de marktbehoefte en vertaalt signalen van de dealers naar de productie. Bies: “De markt verandert constant. Zo denken we na over alternatieven voor brandbestrijdingsmiddelen die het milieu-onvriendelijke fluor bevatten. Deze middelen worden binnenkort door de overheid verboden. Inspelend op brandgevaar, veroorzaakt door het toenemend aantal lithiumaccu’s in laptops, elektrische fietsen, auto’s of in het afval bij recyclingbedrijven, hebben we de F-500 brandblusser ontwikkeld.” Bosters: “Je kunt met dit apparaat een brand van een lithiumaccu onder controle brengen. Een bijkomend voordeel van dit product is dat het volledig fluorvrij is. Wettelijk gezien moet de brandweer binnen acht minuten na een melding ter plekke zijn. Binnen het maximum aantal van vijftien minuten kan de brandweer het dus overnemen om erger te voorkomen.”

Onderhoud en duurzaamheid

Onderhoud en duurzaamheid gaan hand in hand. Bosters: “Onze onderhoudsbedrijven reviseren de blussers. Zo wordt de levensduur verlengd. Vaak gooien eindgebruikers een blusser na een paar jaar weg omdat het onderhoud hen te duur wordt. Maar dat is helemaal niet nodig. Ook na vijf jaar is een blusser vaak nog heel goed te gebruiken. Door regelmatige controle en onderhoud kan een blusapparaat, afhankelijk van de risicoklasse, nog jaren mee.”Bies: “We moeten af van de wegwerpcultuur. Dat is ook beter voor het milieu. Als blussers worden weggegooid zitten er vaak nog schadelijke stoffen in en die moeten niet in het milieu terechtkomen.” Pas na twintig jaar is een blusser volgens de normen aan vervanging toe.

Eindverantwoordelijk

De eigenaar van een gebouw is altijd eindverantwoordelijk voor de brandveiligheid. Bosters: “Kleinere bedrijven houden zich hier vaak niet zo bezig met brandveiligheid, maar grote hebben vaak een facilitair manager die zich met dit onderwerp bezighoudt. Onze dealers adviseren facilitair managers over de vraag welke brandrisico’s ze hebben en in welke risicoklasse ze vallen. Jaarlijks onderhoud is het beste. Soms zijn de adviezen van de brandweer en van ons tegenstrijdig. Dat heeft te maken met de verschillende invalshoeken. De brandweer controleert bouwkundig. Het mag duidelijk zijn dat wij voor de gebruikerseisen de aangewezen partij zijn. De normen, zoals bijvoorbeeld NEN 4001, zeggen niet alles. Zij gaan bijvoorbeeld niet in op de laatste ontwikkelingen ten aanzien van lithiumaccu’s of isolatie-eisen.”

 

bezoek ons op standnummer E.17

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven