Een derde van de werkende Nederlanders zou hun huidige baan inruilen voor een baan in de bouw als hen dat meer loon zou opleveren. Onder mannen is dit zelfs bijna de helft. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Slimster.nl, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Panel Inzicht. In het kader van de Internationale Dag voor Fatsoenlijk Werk én met het oog op de nijpende personeelstekorten in de technische sector legde Slimster deze stelling aan 2000 Nederlanders voor.
Vooral werk als elektricien of timmerman spreekt veel Nederlanders wel aan. Een op de vijf ondervraagden zou zijn of haar huidige baan daar best voor willen inruilen. Zo’n vijftien procent ziet zichzelf ook wel schilder worden of bijdragen aan de energietransitie door zonnepanelen, laadpalen of warmtepompen te installeren. Stukadoor, dakdekker en glaszetter spreken minder aan: een op de tien Nederlanders zou deze beroepen overwegen, mits het salaris hoger ligt dan dat van hun huidige baan.
Minder kans op burnoutklachten
Los van het feit dat bovengenoemde beroepen fysiek doorgaans belastender zijn dan bijvoorbeeld een kantoorbaan is er wel degelijk een aan gezondheid gerelateerde reden om een switch te overwegen. Zo blijken werknemers in de bouw aanzienlijk minder vaak te kampen met burnoutklachten. ‘Slechts’ 15 procent van de werkenden in deze sector heeft hier last van. Enkel in drie van de 21 door het CBS onderscheiden branches ligt dit percentage lager. In de ICT en het onderwijs komen burnoutklachten juist het meest voor.
Jonge mannen uit het noorden willen de bouw in
Verder inzoomend op de resultaten blijkt dat, niet geheel verrassend, mannen (46%) meer oren hebben naar werken in de bouw dan vrouwen (22%). Dat zijn dan wel voornamelijk mannen die aan het begin van hun carrière staan, want met name onder twintigers (52%) is de potentiële animo groot. En daarnaast zijn er ook duidelijke regionale verschillen. Vooral in de noordelijke provincies – Drenthe (43%), Friesland (46%) en Groningen (47%) – en Gelderland (43%) willen mensen tegen een hoger salaris best in de bouw werken. Inwoners van Flevoland (27%) zijn hierover duidelijk het minst enthousiast.
Bullshitbanen
Volgens Marco Schuurman, eigenaar van Slimster.nl, wijst het onderzoek uit dat het goed zou zijn eens kritisch te kijken naar de beloning van technische beroepen. “Zzp’ers in de bouw verdienen weliswaar vaak uitstekend, maar in loondienst is het doorgaans geen vetpot. En dat terwijl we de komende decennia in de bouw simpelweg handen nodig hebben. Kijk alleen al naar de woningnood en de energietransitie. Zo moeten er de komende vijf jaar mogelijk 1,4 miljoen warmtepompen geïnstalleerd worden. En dan te bedenken dat 40 procent van de Nederlanders hun huidige job als ‘bullshitbaan’ beschouwt…”
Slimster voerde dit onderzoek uit in het kader van de Internationale Dag voor Fatsoenlijk Werk. Deze dag wordt jaarlijks gehouden op 7 oktober. Fatsoenlijk werk wordt door de VN gedefinieerd als ‘productief werk dat een eerlijk inkomen oplevert, rechten en sociale bescherming biedt, en duurzame economische groei ondersteunt.’ Met name dat laatste zou, naast de financiële component, mensen die nu een baan hebben met maar weinig maatschappelijke meerwaarde kunnen overhalen om de stap naar de bouw te zetten.