De energieverdeler van de toekomst kent meerder voedingsbronnen. Het is van belang te weten welke verbindingen er zijn en dat de juiste actuele informatie ook bij de verdeler beschikbaar is.
Dagelijks krijgen we informatie over de energietransitie waarbij steeds vaker aangegeven wordt dat hierbij een duurzame energieoplossing belangrijk is. Daarnaast natuurlijk de afspraken uit het klimaatakkoord met een belangrijke rol voor hernieuwbare elektriciteit en het verminderen van de CO2-uitstoot. Lokaal hernieuwbare energie opwekken, verbruiken en de overtollige energie opslaan, netcongestie tegengaan, afhankelijkheid van het energienet, etc. waarbij allerlei aandachtspunten met betrekking tot veiligheid worden gegeven. Naast energieopslag met batterijen is ook de verdeling van de benodigde en beschikbare energie belangrijk aandachtspunt. Hernieuwbare energie en aanverwante opslag dragen bij aan het energierendement van de hele installatie.
Als op de laagspanningsinstallatie van het gebouw meerdere voedingsbronnen zijn kan dat gevolgen hebben voor de dimensionering van deze verdeler. Het hoogste gevraagde vermogen is van belang, maar ook betrouwbaarheid en de thermische aspecten zijn belangrijk als het gaat om een goed ontwerp. De traditionele netaansluiting is niet meer de enige bron die energie levert. De PV-installatie en de installatie voor het laden van elektrische voertuigen leveren of kunnen energie leveren. En ook de in batterijen opgeslagen overtollige energie is een bron. Het moet wel duidelijk zijn welke elektrische verbindingen in de laagspanningsverdeler aangesloten zijn en bijvoorbeeld als er aansluitingen vanuit verschillende voedingen zijn, moet informatie over de opstellingen van stroomketens en schakelingen worden gegeven. Dit is zeker van belang als er aanpassingen gedaan moeten worden.
Omdat veiligheid een belangrijk aspect is en boven een toegekende stroom van 1600A de laagspanningsverdeler getest moet zijn, is de samenbouw ervan werk voor specialisten. De benodigde vakkennis die nodig is voor het ontwerpen van een laagspanningsschakel- en verdeelinrichtingen leer je niet vanuit een boekje. Veelal worden technische bagage en jarenlange ervaring gebundeld in één of meerdere engineers die daarmee steeds zeldzamer worden. Er zal dus steeds vaker een beroep gedaan moeten worden op de leverancier waar wel die kennis- en ervaring aanwezig is. Om de kwaliteit te waarborgen én de toegankelijkheid te vergroten wordt deze kennis vertaald naar een digitaal proces. Alle technische aspecten en de benodigde parameters moeten hierin meegenomen worden om te komen tot een voor die toepassing geschikte oplossingen die ook nog aan de relevante normen voldoet. Het resultaat vanuit deze engineering zal door de ogen van de vakman bezien hetzelfde resultaat opleveren maar dan gedigitaliseerd. Dit digitale proces, veelal beschikbaar gesteld als selector of configurator, biedt hiermee ook de digitale ondersteuning nodig voor het uitbesteden.
Rittal is daarvoor de betrouwbare schakel in uw productieproces. Met de Rittal Bewerkingsservice monteren wij de Rittal onderdelen precies volgens uw opgave. De type gekeurde en design-geverifieerde samenstelling voor de Ri4Power verdeelsystemen komt direct uit de Power Engineering-software, compleet met bijbehorende documentatie.