In de schaduw van prachtige ontwerpen en innovaties staat de beveiliging van gebouwen. Om waardering te tonen voor het onzichtbare werk rondom beveiligingsprocedures riep het Rijksvastgoedbedrijf de Piet Schreuder Penning in het leven. ‘Van goede beveiliging merkt niemand iets.’
De hoogste prioriteit van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is het garanderen en waarborgen van de veiligheid. Naast het ontwikkelen van maatregelen om veilig te werken op de bouwplaats (safety) omvat veiligheid ook de digitale en fysieke beveiliging van gebouwen (security). Het gaat dan bijvoorbeeld over bescherming tegen dreiging van hackers of terrorisme. Het RVB is zich in de ontwikkelingen van beveiligingsprocedures bewust van de voorbeeldfunctie en stimuleert daarom innovatieve toepassingen. Om de beveiligingsadviseurs met vernieuwende ideeën de waardering te geven die ze verdienen, is de Piet Schreuder Penning in het leven geroepen.
Piet Schreuder
De penning is vernoemd naar Piet Schreuder, coördinerend senior adviseur beveiliging van het RVB. In zijn 23 jaar lange dienst bij het RVB heeft hij de overgang van analoge toepassingen in het beveiligingsdomein naar onder andere digitale technologieën van dichtbij meegemaakt. Zo stond Schreuder mede aan de wieg van de Rijkspas en het Normenkader Beveiliging Rijkskantoren. Met zijn indrukwekkende bijdrage heeft Schreuder een blijvende vingerafdruk gezet op de inrichting van het beveiligingsdomein.
Een jury reikt op aandragen van nominaties door collega’s een eervolle blijk van verdienste uit aan iemand die een aantoonbaar bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het (informatie)beveiligingsdomein. De jury heeft besloten dat extern adviseur Roland Sulkers de penning in ontvangst mag nemen. Hij heeft lange tijd samengewerkt met Schreuder die vorig jaar kwam te overlijden. ‘Het doet mij wat om al mijn vakgenoten en goede samenwerkingspartners hier te zien’, zegt Sulkers terwijl hij de penning in ontvangst neemt op Korte Voorhout 7 in Den Haag.
Blijk van waardering
Sulkers is al meer dan twintig jaar een bekende van het RVB. Hij is uitgegroeid tot een autoriteit op het vakgebied van (fysieke) beveiliging. Zo is Sulkers actief betrokken bij de diverse ontwerpfases van verschillende gebouwen. Deze fases zijn essentieel voor het waarborgen van de beveiliging tijdens het gebruik van een object. Door het maken van creatieve plannen tijdens het ontwerpen zijn de risico’s op bijvoorbeeld het vervreemden van informatie en de toegang van onbevoegden aanzienlijk ingeperkt.
‘Van goede beveiliging merkt niemand iets’
Beveiligingsprocedures bevatten een hoop voorschriften en als alles goed gaat zie je er volgens Sulkers niets van terug. ‘Van goede beveiliging merkt niemand iets.’ Een mogelijk gevolg is dat het waarborgen van veiligheid wordt gezien als ver-van-mijn-bedshow: ‘Beveiligingsmaatregelen die bijdragen aan de veiligheid van mensen in de gebouwen van het rijk kosten veel tijd en geld waardoor betrokkenen bij projecten het soms zien als een moetje. Daarom is het ontzettend belangrijk om veiligheid persoonlijk en concreet te maken. Zodat belangen en maatregelen rondom beveiliging nog meer vanuit mensen zelf belangrijk worden gevonden.’