Brandveiligheid gebouwen krijgt nieuwe inspectieschema

Als gebruiker of eigenaar van een gebouw draag je de verantwoordelijkheid voor de brandveiligheid ervan. Om te waarborgen dat je aan de gestelde eisen voldoet, wordt er regelmatig een inspectie uitgevoerd aan de hand van de CCV-inspectieschema’s.

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft nieuwe inspectieschema’s gepubliceerd die op 1 juli 2024 van kracht worden. Deze schema’s omvatten drie nieuwe inspectieschema’s die gericht zijn op het beoordelen van het basisontwerp, het detailontwerp en het brandbeveiligingssysteem. In combinatie met het nieuwe document “Algemeen deel” dienen deze schema’s te worden toegepast. 
 
Belangrijkste wijzigingen 
De vorige inspectieschema’s stamden uit 2019. Op basis van praktijkervaringen was er vraag vanuit inspectie-instellingen, gebouwgebruikers en eigenaren om de inhoud te verbeteren. De update bood ook ruimte voor een aantal andere significante veranderingen:

  • De relatie tussen het inspectieproces en vergunningverlening en toezicht door bevoegd gezag is verduidelijkt.
  • Een deel van de harmonisatieafspraken voor inspectie is opgenomen in de nieuwe schema’s.
  • Brandbeveiligingsinstallaties die onder keurmerk geleverd zijn of waarbij periodiek onderhoud onder keurmerk plaatsvindt, mogen op een andere wijze worden geïnspecteerd dan installaties zonder keurmerk. In de nieuwe schema’s is het aantal inspectiepunten waarbij dit voordeel geldt uitgebreid.
  • Dit voordeel geldt nu ook voor inspecties van installaties waarbij door omstandigheden geen certificaat van levering of onderhoud kon worden afgegeven, maar die wel onder het bij het keurmerk horende kwaliteitstoezicht geleverd of onderhouden zijn. De voorwaarden hiervoor zijn beschreven in het inspectieschema.

Accu opslag 
Adviseur Keurmerken Herman Dooijewaard: ‘Als je bijvoorbeeld een brandmeldinstallatie of sprinklerinstallatie hebt, dan is inspectie ook van toepassing. Dit nieuwe inspectieschema geldt dus niet specifiek voor de opslag van accu’s, maar afhankelijk van de brandveiligheidsvoorzieningen die aanwezig zijn. Als die aanwezig zijn, dan is inspectie in veel gevallen verplicht.’ Voor de opslag van accu’s is een andere richtlijn de PGS 37-2 voor veilige opslag van lithiumhoudende energiedragers. Hierin wordt gesteld dat bedrijven met een accugewicht van meer dan 333 kilo moeten zorgen voor veilige opslag. 
De nieuwe schema’s (versie 2023) treden in werking op 1 juli 2024. Vanaf dat moment vervangen ze de huidige schema’s. Dit is ook het tijdstip waarop deze inspectieschema’s worden aangewezen door het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL), de opvolger van het Bouwbesluit.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven