ATAG biedt oplossingen voor een gezond binnenklimaat 

Fijnstofprobleem veroorzaakt door koken aangepakt bij de bron

 

In veel Nederlandse woningen wordt de luchtkwaliteit flink verpest door fijnstof dat vrijkomt bij koken, bakken of braden. Ook komen er schadelijke verbrandingsstoffen vrij door bijvoorbeeld het branden van kaarsen, geurstokjes of fijnstof van buiten. ATAG biedt oplossingen om bij te dragen aan een gezond binnenklimaat. Het probleem wordt bij de bron aangepakt, te beginnen bij de keuken.

Categorymanager Ramon Lammersen van ATAG Benelux vestigt allereerst de aandacht op de universeel toepasbare fijnstof- geurfilterbox met een reinigingscapaciteit van 400 m3 per uur voor recirculatiegebruik. Deze kan eenvoudig aan de uitblaaszijde worden aangebracht en heeft een gebruiksduur van maximaal één jaar. Voor diverse modellen afzuigkappen zijn er verschillende uitvoeringsvormen. Een melding op bepaalde modellen afzuigkappen informeert de gebruiker dat het filter aan vervanging toe is.

De Duologic 2.0 gaat een stap verder en wordt naast recirculatie, ook aangesloten op het centrale systeem voor warmte terugwinning of mechanische centrale ventilatie. De afvoer van de kookdampen gebeurt hierbij deels via het warmte terugwinningsysteem, in combinatie met recirculatie via het interne geur- en fijnstoffilter.

Nero Zero

Nero Zero wordt inmiddels toegepast in een aantal projecten met starterswoningen op verschillende locaties in ons land. De speciaal ontwikkelde serie afzuigkappen stuurt rechtstreeks de capaciteit van het centrale ventilatiesysteem aan en maakt zo onderdeel uit van het totale systeem. Hierdoor ervaart de gebruiker een laag geluidsniveau. Met de sturing van het centrale ventilatiesysteem via de afzuigkap regelt de gebruiker extra capaciteit als deze nodig is. Volgens Lammersen zijn de gebruikerservaringen met de energieneutrale Nero Zero woningprojecten zeer goed.

ATAG is voor de ontwikkeling van deze producten een samenwerking aangegaan met WTW partners Zehnder en Brink. Lammersen: “Vastgoedeigenaren – en exploitanten zoals beleggers, woningcorporaties of andere projectpartners hebben belang bij onze gezamenlijke oplossingen, omdat ze immers leiden tot een schoner binnenklimaat, dus gezondere leefomgeving voor de bewoner. De verhuurbaarheid van een woning verbetert en de waarde stijgt. Een keuken komt in het nieuw- of verbouwproces meestal achteraan in de bouwcyclus. Omdat samenwerking en afstemming van de onderlinge systemen essentieel is- is het natuurlijk het beste om onze speciale afzuigkappen in een zo vroeg mogelijk stadium van het bouwproces al voor te schrijven. Het gaat ons vooral om bewustwording over het feit dat schone lucht een basisvoorwaarde is voor een gezond binnenklimaat in de woning en dat de oplossingen al beschikbaar zijn. Een gezond binnenklimaat is ook van groot belang voor mensen met astma, COPD, zwangere vrouwen of bijvoorbveeld baby’ s met gevoelige longen.”

Capaciteit

ATAG wil met haar innovatieve oplossingen bijdragen aan het verbeteren van de binnenlucht kwaliteit in woningen. Uiteindelijk doel is een gezonder woonklimaat. Lammersen: “Wij werken nauw samen met Binnenklimaat Nederland, dat een programma van eisen heeft opgesteld voor de gezonde woning. De keukenventilatie gaat stapsgewijs naar een afzuigcapaciteit van 125 m3, 300 m3 of 425 m3 per uur. Om een schoon binnenklimaat te bereiken zou een afzuigkap volgens onderzoek van TNO een capaciteit van 300 m3 per uur moeten hebben. Het Bouwbesluit gaat uit 75m3 per uur en is dus onvoldoende.”

Scherpere regels

Uit onderzoek van TNO blijkt dat vooral ’s avonds de norm voor gezonde lucht in Nederlandse woningen wordt overschreden. Uitgangspunt is de WHO (World health Organization) norm voor fijnstof. Ramon Lammersen: “De eindgebruiker is zich wel bewust van geur en vet die vrijkomen tijdens het koken, maar meestal niet van fijnstoffen. Toch zijn deze zeer schadelijk en kunnen hart- en vaatziekten, COPD en zelfs longkanker veroorzaken. De kleinste deeltjes dringen diep door in de longen.” Jaarlijks sterven er in Nederland twaalfduizend mensen vroegtijdig door luchtvervuiling. Dat blijkt uit cijfers van het Longfonds, waarmee ATAG een partnerschap heeft. Nederland wil volgens het Schone Lucht Akkoord van de Rijksoverheid in 2030 voldoen aan de regels die de WHO heeft opgesteld.

ATAG

ATAG Benelux is vooraanstaand leverancier van keukenapparatuur en consumentenelektronica en verkoopt keukenapparatuur onder de merken ATAG, Pelgrim en ETNA.

 

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven