Obimex greep met zijn circulaire plafondplaten net naast de hoofdprijs, maar eindigde begin februari wel bij de beste vijf in de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20. Het is een mooie opsteker voor de Almelose groothandel in plafonds, wanden en verlichting die sinds enkele jaren inzet op zo veel mogelijk hergebruik.
“Plafondpanelen gaan gemiddeld 15 jaar mee”, vertelt Maikel Eshuis, projectmanager circulair afbouwen. “Helaas worden ze na die 15 jaar gesloopt, weggegooid en verbrand. Een goed voorbeeld van hoe het niet zou moeten.” Obimex heeft daarom de ambitie om dit om te zetten in waarde en hergebruik. Hiervoor heeft het begunstigend NOA-lid het Re-Use plafondvlies geïntroduceerd. “Ons Re-Use plafondvlies is een verstevigd wit akoestisch plafondvlies dat gebruikt kan worden om een bestaand plafond te vernieuwen, zonder de bestaande plafondpanelen weg te gooien”, legt Eshuis uit. “Het plafondvlies leg je simpel en snel rechtstreeks onder de bestaande plafondtegels. Door de toepassing van het Re-Use plafondvlies bespaar je afval, kosten en CO2 zonder afbreuk te doen aan akoestische eigenschappen en brandgedrag van je bestaande plafond.” In een eerste pilot samen met Insert liet Obimex de panelen overspuiten. “Maar dat bleek voor de akoestische eigenschappen minder goed uit te pakken”, aldus Eshuis. Obimex heeft nu een eigen productiestraat waar het plafondvlies volautomatisch op de panelen wordt aangebracht.
De innovatie is ook te gebruiken in gebouwen waar nog geen plafond in zit. Eshuis: “We bieden ook een breed scala aan reeds geoogste plafondpanelen uit gesloopte panden van onze partners. Je kunt dus voor 100 procent circulaire panelen kiezen met verschillende diktes en diverse akoestische waardes. Obimex levert je dan een geoogst plafondpaneel met fris plafondvlies.”
In samenwerking met sloopbedrijven ‘oogst’ Obimex plafondpanelen uit gesloopte panden. Die worden vervolgens voorzien van een nieuw wit akoestisch vlies en herpakt in bio-base verpakkingen. Eshuis: “Door te kiezen voor refurbished plafondplaten kunnen wij met z’n allen miljoenen kilo’s CO2-uitstoot voorkomen. Bovendien verminderen we hiermee de uitputting van onze primaire grondstoffen.”
Transitie
Mede om meer aandacht voor circulair afbouwen te genereren, zond Obimex het plafondvlies in voor de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20. Dat is een initiatief van VNO-NCW Midden, Stichting Kiemt, de Regio Zwolle, de Twente Board, de Cleantech Regio, de provincie Overijssel, Rabobank en CIRCLES, een netwerk van bedrijven en organisaties in Oost-Nederland die de transitie naar een circulaire economie willen versnellen. Eshuis: “De afbouw loopt met circulariteit achterop. Verwerkende bedrijven waarderen gebruikte afbouwmaterialen nog niet op waarde. Gebruikte plafondplaten zijn hiervan zo’n voorbeeld. Maar die zijn technisch gezien zeer geschikt voor een tweede of zelfs derde leven.” Uiteindelijk streed Obimex met 41 andere inzendingen om de eerste plaats in de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20. De groothandel voor droge afbouw schopte het tot de top vijf van alle inzendingen, maar moest het in de finale afleggen tegen het circulair matras van Auping en het circulair kozijn van WEBO Kozijnen. Eshuis is ondertussen over de teleurstelling heen. “We hebben toch maar mooi laten zien dat ook in de afbouw flinke stappen te zetten zijn als het gaat om circulair bouwen. Jaarlijks wordt er in Nederland 8 miljoen vierkante meter aan nieuwe plafondpanelen geplaatst. Daar is dus een enorme winst te halen. Wij laten zien dat het kan. De trots overheerst”