Elektrische zandzuiger is duurzamer en stillerduu

Een van de bijzonderheden van de aanleg van de overnachtingshaven in Spijk is de inzet van een elektrische zandzuiger voor de baggerwerkzaamheden. Bart van Asperen, technisch manager bij Boskalis, vertelt erover.

Van Asperen is verantwoordelijk voor het gehele technische proces tijdens de aanleg van de haven: van ontwerp tot oplevering. Alles vindt nauwkeurig plaats binnen door Rijkswaterstaat opgestelde contracteisen. ‘Het mooie aan dit project is dat alle denkbare onderdelen van de waterbouw naar voren komen. Soms bestaat ons werk alleen uit baggeren, hier veranderen we uiterwaarden tot een compleet nieuwe wereld. Dat maakt het een bijzonder en interessant project.

Elektrische zuiger
Een van de opvallende zaken in de huidige projectfase is de inzet van een elektrische zandzuiger voor het baggeren. Het is één van de maatregelen die zijn getroffen om het project binnen de kaders van de (stikstof)wetgeving te kunnen uitvoeren.

We zetten vaker elektrische zandzuigers in. Bijvoorbeeld in zoutmijnen in Israël. Hier in Nederland bij een klus voor Rijkswaterstaat is het bij mijn weten voor het eerst dat we een elektrische zuiger gebruiken. Vaak vinden baggerwerkzaamheden plaats in gebieden waar een stroomaansluiting met voldoende vermogen ontbreekt. Die aansluiting is dan ook niet snel realiseerbaar. Hier heeft de nabijgelegen zandhandel een aansluiting van voldoende vermogen, die we konden gebruiken.

Voordelen
De inzet van de elektrische zandzuiger heeft de nodige voordelen. ‘Traditioneel worden zandzuigers ingezet met aandrijving door dieselmotoren. Dat betekent dat er iedere 2 weken een aanvoer van 200 a 300 kuub gasolie met schepen of vrachtwagens nodig is. Nu hoef je maar één keer een kabel aan te leggen; in plaats van gasolie kopen we elektriciteit in. Dat is efficiënter en duurzamer. De elektrische zuiger is ook veel stiller dan een lawaaierige dieselgenerator, wat natuurlijk prettiger is voor ons personeel en voor de omgeving.

Toekomst
Waarom wordt er dan niet altijd een elektrische zuiger ingezet voor baggerwerkzaamheden? ‘Dat ligt dus vaak aan het ontbreken van de benodigde stroomvoorziening. Het betekent ook werken met extra risico’s. Er ligt een zware 10 kilovolt-stroomkabel dwars door het werkgebied.

Een ander belangrijk nadeel is dat de capaciteit van de elektrische zandzuigers vooralsnog lager is dan die van dieselgeneratoren. Voor dit project gebruiken we een zuiger met 1 megawatt vermogen. Er zijn al wel zuigers met 10 megawatt vermogen op de markt, maar daarvoor heb je een aansluiting met nog meer vermogen nodig. Met het vermogen dat we nu in Spijk kunnen inzetten, gaat het baggeren iets langzamer, maar we komen er wel. Elektrische zandzuigers zijn nu nog niet overal een optie maar het gaat zeker die kant op. In deze fase leren we veel over de inzet van elektrische zuigers.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven