Transformator van 90 ton aangekomen op de Tweede Maasvlakte

Onlangs is op de Tweede Maasvlakte een nieuwe hoogspanningstransformator van netbeheerder Stedin aangekomen. Het stalen gevaarte van vijf meter hoog en 90 ton is gebouwd in Italië en per schip vervoerd naar Antwerpen. Na aankomst is de transformator door een kraan van de boot getild, op een dieplader gezet en naar het verdeelstation in aanbouw aan het Yangtzekanaal gereden. Daarna is het met militaire precisie op de centimeter nauwkeurig op z’n plek gezet.

De transformator is een van de twee stuks in het nieuwe verdeelstation aan het Yangtzekanaal. Stedin bouwt dit station om de enorme vraag naar elektriciteit door grote bedrijven op de Tweede Maasvlakte te kunnen faciliteren. In het verdeelstation wordt elektriciteit van 66.000 Volt omgezet naar 25.000 en 23.000 Volt. Daarmee kunnen onder andere fabriek dat onderdelen maakt voor windmolens en een biobrandstofinstallatie van elektriciteit worden voorzien.

,,De omslag naar duurzame energie in de Rotterdamse Haven is een enorme klus’’, zegt CTO David Peters van Stedin. ,,Stedin is met Tennet aan de slag om het elektriciteitsnet aan te passen en uit te breiden. Vanwege de beperkte ruimte is de uitbreiding een complexe puzzel en vraagt veel voorbereiding met het Havenbedrijf Rotterdam en de ondernemers in de haven. Dit vraagt ook van ons extra investeringen bovenop ons jaarlijks groeiende werkpakket. Dit jaar investeren we € 44,5 miljoen euro met nieuwe kabels en verdeelstations in de haven.’’

Vijf nieuwe verdeelstations

De bedrijven in de Rotterdamse Haven stoten 14% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot uit. In 2050 moet deze uitstoot nul zijn. Een van de oplossingen hiervoor is om voor chemische bedrijfsprocessen geen aardgas of kolen maar elektriciteit te gebruiken. Dit betekent dat er veel meer capaciteit op het elektriciteitsnet nodig is. Stedin breidt het elektriciteitsnet in de haven volop uit. Er worden in hoog tempo vijf nieuwe verdeelstations gebouwd, vier bestaande stations uitgebreid en veertien kilometer aan nieuwe kabels aangelegd. De stations en de kabels hebben onder en boven de grond ruimte nodig. Iets wat in de haven nauwelijks voorhanden is. Dat maakt de uitbreiding van het elektriciteitsnet een complexe puzzel.

Veel aanvragen

De bedrijven in de haven zitten niet stil. In 2022 is er door die bedrijven bij Stedin tussen de 650 en 850 megawatt aan elektrisch vermogen aangevraagd. Ter vergelijking; met dit vermogen kun je alle huishoudens van Rotterdam tegelijkertijd van elektriciteit voorzien. De grote hoeveelheid aanvragen zorgt er ook voor dat het landelijk hoogspanningsnet in de Botlek en de Europoort de vraag niet aankan. Dit betekent een beperking voor het afnemen van elektriciteit. Nieuwe aanvragen voor aansluitingen van grootverbruikers komen daarom op een wachtlijst.

Blijf op de hoogte