Ben je eigenaar van een kantoorpand dat groter is dan 100 vierkante meter? Dan moet je waarschijnlijk minimaal energielabel C hebben. Voor wie geldt deze verplichting? En welke acties moet je ondernemen om eraan te voldoen? Volg de vijf stappen uit dit stappenplan en voorkom boete of sluiting van je kantoor.
Sinds 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen van 100 vierkante meter of groter minimaal energielabel C hebben. Gebruik je minder dan vijftig procent van je pand als kantoor? Dan geldt de verplichting niet voor jou. Er zijn meer uitzonderingen. Voor rijksmonumenten en kantoorpanden die binnen twee jaar gesloopt worden is energielabel C ook niet nodig. Bekijk hier alle uitzonderingen.
Moet je kantoorpand energielabel C hebben? Volg het stappenplan en voorkom boete of sluiting.
Stap 1. Controleer je energielabel
Controleer eerst via EP-Online welk energielabel je kantoorpand op dit moment heeft. Bij energielabel A, B of C hoef je niks te doen. Je pand voldoet aan alle eisen en richtlijnen. Heeft je kantoor energielabel D tot en met G, dan moet je aan het werk. Je moet alle energiebesparende maatregelen nemen die je binnen tien jaar terugverdient. Heeft je pand op dit moment nog geen energielabel? Schakel een energieadviseur in. Die bekijkt hoe energiezuinig je kantoor is en berekent je huidige energielabel.
Stap 2. Schakel een energieadviseur in
Heeft je pand energielabel D tot en met G? Vraag dan hulp aan een energieadviseur. Diegene bekijkt je pand van binnen en buiten en brengt alle mogelijkheden voor verduurzaming in kaart. Het advies kan bijvoorbeeld zijn om wanden en vloer te isoleren. Of om je dubbel glas te vervangen door driedubbel glas. De energieadviseur maakt een energierapport waarin staat wat het kost om het advies te uit te voeren. Beslis op basis daarvan wat je in je pand wil (laten) aanpassen en in welke volgorde je dat doet. De energieadviseur kan je hierbij helpen.
Stap 3. Subsidies en fiscale regelingen
Als je gaat verduurzamen, zijn er verschillende subsdies en fiscale regelingen waar je gebruik van kunt maken. Onderzoek goed welke subsidies en regelingen je kunt inzetten om energielabel C te krijgen. Ook hier kan een energieadviseur je bij helpen. Houd er rekening mee dat je niet alle regelingen met elkaar kunt combineren. Informatie daarover vind je op de subsidiepagina’s van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De belangrijkste subsidies en regelingen op een rij:
Subsidieregeling verduurzaming mkb (SVM)
Met de subsidieregeling verduurzaming mkb (SVM) kunnen mkb’ers maximaal 750 euro terugkrijgen als zij een energieadviseur inhuren voor energieadvies op maat. Het advies geldt voor je bedrijf en je wagenpark. De SVM biedt ook ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer van de adviezen. Je kunt deze subsidie waarschijnlijk vanaf 1 april 2023 aanvragen.
Milieu investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investering (VAMIL)
Met de MIA en VAMIL investeer je voordelig in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Dankzij de MIA profiteer je van een investeringsaftrek tot 45 procent van je investering. Met de VAMIL schrijf je 75 procent van je milieu-investeringen af.
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
Maak gebruik van de ISDE en ontvang een geldbedrag voor je investering in zonnepanelen, een warmtepomp, zonneboiler of windturbine. Hoeveel je ontvangt is afhankelijk van het specifieke product dat je koopt.
Energie investeringsaftrek (EIA)
Investeer je in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot, energiezuinig is of duurzame energie verbruikt? Maak dan gebruik van de EIA. Je mag hiermee 45,5 procent van je investeringskosten aftrekken van de winst van je bedrijf. Je verlaagt hiermee het winstbedrag van je onderneming waarover je belasting betaalt.
Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-Groen)
Heb je financiering nodig om te zorgen dat je kantoorpand energielabel C krijgt? De regeling BMKB-Groen helpt je daarbij. De overheid staat bij deze regeling garant als je financier het geld van de lening niet terugkrijgt. Hierdoor is het risico voor je financier lager en krijg je makkelijker een lening.
Stap 4. Voer energiebesparende maatregelen uit
Zorg dat je alle benodigde aanpassingen zo snel mogelijk uitvoert. Houd daarbij rekening met lange wachttijden door personeelstekorten en materiaalschaarste. Voldoe je niet aan de energielabel C verplichting, dan riskeer je een boete. Na meerdere waaschuwingen kan de gemeente je pand zelfs sluiten.
Stap 5. Vraag nieuw energielabel aan
Laat de energieadviseur weer door je pand lopen als je de aanpassingen hebt gedaan. De adviseur bekijkt de uitgevoerde maatregelen en bepaalt het nieuwe label. Vergeet niet het energielabel te laten registreren door de adviseur.
Heb je alle energiebesparende maatregelen genomen die je binnen tien jaar terugverdient, maar is je energielabel nog steeds D of lager? Dan hoef je niet nog meer actie te ondernemen. Zorg wel dat je kunt aantonen dat je alle benodigde aanpassingen aan je pand hebt gedaan.