De Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed is klaar. De kaart bevat de aanpak voor gemeenten om in 30 jaar hun maatschappelijk vastgoed te verduurzamen. Uitgangspunt is het reduceren van de CO2-uitstoot met 95%. Daarnaast moeten alle gebouwen aardgasvrij worden gemaakt. De routekaart is vastgesteld door het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Verduurzaamd maatschappelijk vastgoed
Veel gemeenten hebben al ambities voor het verduurzamen van hun eigen gebouwen en nemen energiebesparende maatregelen. Zo zijn er al volop goede voorbeelden van verduurzaamd maatschappelijk vastgoed. Maar om de doelstelling van 95% CO2-reductie te bereiken is een hoger tempo nodig.
Met de Sectorale Routekaart kunnen gemeenten een routekaart voor hun eigen gemeente opstellen. In deze gemeentelijke routekaart werken gemeenten hun opgave en aanpak uit voor de eerste 4 jaar. Dit is niet vrijblijvend. De ervaringen die gemeenten opdoen en de resultaten hiervan vormen de input voor de eerste voortgangsrapportage en herontwikkeling van de Sectorale Routekaart in 2022.
Sectoren werken samen
Binnen het Kennis en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed werken de sectoren gemeenten, zorg, sport, monumenten en onderwijs samen. Door kennis uit te wisselen, goede voorbeelden te delen en innovaties aan te jagen worden de maatschappelijke sectoren gefaciliteerd en ondersteund bij het verduurzamen van hun gebouwen.