Gerelateerd nieuws

Portefeuilleaanpak helpt grote organisaties met verduurzamen

Het kost grote organisaties veel tijd en moeite om hun gebouwen te verduurzamen. De portefeuilleaanpak betekent minder administratie en meer flexibiliteit voor de organisatie. En minder werk voor de omgevingsdiensten, gemeenten en provincies. Zo werken we samen aan een lagere energierekening.

Wat is de portefeuilleaanpak precies?

De portefeuilleaanpak is een uitkomst voor bedrijven en instellingen met meer dan 20 gebouwen verspreid over Nederland. Zij kunnen vanaf januari 2023 meedoen met deze nieuwe werkwijze. Grote organisaties hoeven dan jaarlijks maar één rapport te schrijven over alle energiebesparende maatregelen die ze nemen. Ze hoeven zich niet meer per gebouw te verantwoorden.

Zij leveren nu nog bij verschillende inspecteurs rapporten in over hun maatregelen per gebouw. Ook moeten zij nu alle gebouwen tegelijk verduurzamen. De portefeuilleaanpak betekent minder administratie en meer flexibiliteit voor grote organisaties. Het maakt verduurzamen van gebouwen makkelijker voor hen én de ‘bevoegde gezagen’ (controlerende omgevingsdiensten, gemeentes en provincies).

Zo werkt de Portefeuilleaanpak

De organisatie dient een portefeuilleroutekaart in. Daarin staan alle energiebesparende maatregelen die ze gaan treffen voor al hun gebouwen in Nederland de komende 4 jaar. OmgevingsdienstNL bepaalt dan of dat plan aan alle voorwaarden voldoet. Zo moet onder andere het aardgasgebruik van de hele vastgoedportefeuille elk jaar gemiddeld met 5,5% omlaag. Deelnemen is dus niet vrijblijvend. 

Als een organisatie meedoet aan de portefeuilleaanpak, wordt er één coördinerend inspecteur aangewezen als contactpersoon voor de controlerende instanties.   

De organisatie wijst ook één contactpersoon aan voor de hele vastgoedportefeuille. Die schrijft jaarlijks maar één voortgangsrapport voor de coördinerend inspecteur. De voortgang van energiebesparende maatregelen wordt beoordeeld voor alle locaties bij elkaar.

​​​​​​Meedoen met de portefeuilleaanpak

Om mee te doen moeten organisaties uiterlijk op 15 februari 2023 een intentieverklaring inleveren. De deadline voor de routekaart met maatregelen is 30 april 2023. Ook moeten deelnemers jaarlijks een rapport schrijven voor de coördinerend inspecteur om de voortgang te laten zien. Eind 2026 moet dit ertoe leiden dat hun vastgoedportefeuille veel minder energie verbruikt.  

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven