groene gevel

Gerelateerd nieuws

Een groene gevel met weinig techniek

Een verticaal groensysteem voor het creëren van een groene gevel vraagt doorgaans een hoop techniek. Dit kan natuurlijk ook anders. Bijvoorbeeld door jutezakken gevuld met zaden, klei en substraat tussen het puin in schanskorven te plaatsen.

Biopartner 5 is een Paris Proof laboratoriumgebouw waar een biodivers ontwerp voor gevel en tuin is gerealiseerd. Voor de gevels zijn ‘zaadbommetjes’ ontwikkeld met inheemse zaden die voor rijke gevels zorgen. Om het gebouw in zijn omgeving te verankeren zijn de gevels aan zowel de buitenkant van het gebouw als die in de binnentuin op de begane grond bekleed met schanskorven. Hierin zijn jutezakken verwerkt met zaden van inheemse planten.

Het zadenmengsel is door Van Ginkel samen met Heem samengesteld. Ze hebben vooral voor soorten gekozen die het onder rotsachtige omstandigheden goed doen, vergelijkbaar met kademuren. In de korven waarin plantzakken zijn verwerkt, is een druppelslang aangelegd om ze te bewateren. Voeding moeten de planten uit het substraat halen én uit het organisch materiaal dat zich na verloop van tijd in het puin van de korven gaat verzamelen.

Biopartner 5 is een bijzonder gebouw, want de gebruikte materialen hadden al een leven achter de rug voordat ze hier werden verwerkt. Bovendien zijn de materialen ’dubbel circulair’: ze zijn demontabel toegepast en kunnen wanneer het gebouw wordt afgebroken, voor iets anders worden gebruikt.

Tijdens de landelijke Natuurpro-dag in Elst, werd de Natuurpro-prijs 2021 uitgereikt aan het Biopartner5-gebouw in Leiden. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een project dat onder meer een positieve impact op de lokale biodiversiteit heeft. Het project werd verkozen vanwege de inspanning die er geleverd is om alle kansen in op en aan dit gebouw te benutten voor het versterken van biodiversiteit.

Biopartner 5 is een Paris Proof laboratoriumgebouw op het Leiden Bio Science Park in Leiden waar Baljon landschapsarchitecten, Heem – Natuurlijke Vegetaties en de Koninklijke Ginkel Groep een biodivers ontwerp voor groene gevel en tuin realiseerden.

BioPartner biedt laboratorium- en kantoorruimte aan startende en groeiende ondernemers die onderzoek doen voor de ontwikkeling van medicijnen en vaccins. Het gebouw is circulair en energieneutraal. Gebouw en buitenruimte werken intensief samen. De entree is een wintertuin met rijke beplanting in de volle grond. Binnen en buiten bestaat de gevel van de begane grond uit schanskorven met gebroken baksteen en met aarde en zaden gevulde jute kussens die op het punt staan te ontkiemen. In de binnentuin ontluiken de varens en de hostas met skal keurmerk. Het regenwater cascadeert in de waterschalen. Dit water wordt het gebufferd onder de kas voor bevloeiing van de tuin in droge tijden.

Blijf op de hoogte
Scroll naar top