Gerelateerd nieuws

Digitalisering branddetectie- en beveiliging kan een flinke kostenbesparing opleveren

Het belang van een goed werkende service- en onderhoudssystematiek voor branddetectie- en beveiliging is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Digitalisering is daarbij een belangrijk hulpmiddel.

Dit zegt Alex Driessen, bestuurslid van Federatie Veilig Nederland. Driessen: “Vroeger kwam de brandweer, controleerde de brandveiligheid in je bedrijfspand, zette een handtekening en dan wist je dat het goed was. Tegenwoordig is de situatie anders. Als bestuurder – eigenaar van een onderneming ben je hoofdelijk verantwoordelijk voor de brandveiligheid in je bedrijfspand en heb je een wettelijke zorgplicht. Niet iedereen is zich voldoende bewust van deze grote verantwoordelijkheid. Als het in een kantoor koud is, merken mensen dat meteen. Maar als de brandveiligheid niet op orde is, zie je dat niet, terwijl de gevolgen groot kunnen zijn. Afgezien van persoonlijk leed kan de impact van een brand enorm zijn. Na een grote brand gaat een derde van de getroffen bedrijven failliet. Het productieproces ligt stil en afnemers haken af. Voorkomen van brand zou topprioriteit moeten hebben.”

Markt verantwoordelijk

De terugtrekkende overheid heeft de verantwoordelijkheid voor de brandveiligheid grotendeels aan de markt overgelaten. Driessen: “Dat hoeft niet slecht te zijn. Maar je moet er wel in investeren en de juiste keuzes maken. Zo is het van belang, gecertificeerde bedrijven in te zetten voor service en onderhoud. Een pandeigenaar moet altijd kunnen aantonen dat hij zijn uiterste best heeft gedaan om de brandveiligheid maximaal te waarborgen. Dit is ook een eis van de verzekeringsmaatschappij. In de markt worden op dit moment veel digitale innovaties doorgevoerd om de branddetectie en veiligheid op een zo hoog mogelijk niveau te houden, zoals digitaal preventief onderhoud. Zo kunnen rookmelders op afstand worden getest. Hier kun je enorm mee besparen. Als er vroeger een storing was, stapte er een mannetje in de auto om te kijken wat er aan de hand was. De markt heeft systemen ontwikkeld waarbij op afstand wordt gekeken of er een wezenlijke storing is. Zoja, dan komt er alsnog iemand langs. Als de storing echter geen directe bedreiging vormt voor de veiligheid, kan van afstand worden bepaald wat er nodig is. Zo houden we de exploitatiekosten voor de gebouweigenaar laag.”

Nodeloos alarm

Volgens Driessen kun je met de nieuwere digitale techniek ook nodeloos alarm – ten onrechte meestal vals alarm genoemd – voorkomen. “De grootste angst van veel mensen is dat brandmelding niet serieus wordt genomen. Stel dat er steeds weer nodeloze alarmen komen van dezelfde plek en dezelfde melder. Dan is er sprake van een patroon en kun je de oorzaak onderzoeken en ingrijpen. Elk brandalarm kost geld en daarom is het beheersen van nodeloos alarm belangrijk. Overigens blijft visuele inspectie nog steeds nodig. Zo heb ik meegemaakt dat een rookmelder was afgeplakt omdat deze te dicht bij de open keuken in een restaurant zat…”

Er zijn diverse digitale producten en diensten voor onderhoud en service aan branddetectie- en beveiligingssystemen in de zakelijke markt. Driessens’ eigen werkgever Siemens is hier al ver mee. “Zoals methodes om beter te begrijpen met welke brand we hebben te maken. Ze analyseren de rook verschijnselen en zien het verschil tussen bijvoorbeeld stoom en echte rook. Dit is van belang voor ziekenhuislaboratoria, waar deze innovatie al wordt toegepast bij zogenaamde autoclaven voor ontsmetting van medische apparatuur. Bij opening van de autoclaaf treedt stoomvorming op. De digitale analyse detecteert de structuur en dichtheid van de rook, een zelfde soort toepassing kan je je voorstellen in hotels met open douches. De samenstelling van de rook kan zelfs gevolgen hebben voor de inzet van de brandweer. Als je van te voren ziet dat de gevolgen van een brand beperkt zijn, volstaat een kleine brandweerwagen wellicht in plaats van uit te rukken met een compleet team. Dat scheelt enorm in de kosten.’’ Siemens beschikt over een bibliotheek met 5000 verschillende soorten branden. Stoomtest met de Siemens Smoke box – YouTube

Bezoek ons op standnummer E.11

 

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven